Nieuws | Griepprik 19 en 21 november


Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld problemen aan het hart krijgen of een longontsteking. De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert waardoor u niet of minder ziek wordt van het virus.

Eind oktober versturen wij de oproepen voor de jaarlijkse griepvaccinatie. Indien u een uitnodiging heeft ontvangen kunt u op de praktijk de griepprik komen halen op:

- Dinsdag 19 november van 15-17 uur  
- Donderdag 21 november van 16-18 uur

Wilt u dan de uitnodigingsbrief meenemen? 

Heeft u na 28 oktober geen oproep ontvangen, maar denkt u wel in aanmerking te komen voor de prik, overleg dan even met onze assistente.

Indicaties om te vaccineren zijn: leeftijd boven 60 jaar, diabetes, hart-, long- of nierziekten en verminderde weerstand (door ziekte of door medicatie).

Griep is erger dan verkoudheid
Van griep krijg je plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat je weer beter bent. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden verkoudheid en griep vaak door elkaar gebruikt.

Griep is heel besmettelijk
Door praten, hoesten of niezen worden de griepvirussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

1 op de 10 mensen krijgt griep
De Wereldgezondheidsorganisatie schat in dat wereldwijd jaarlijks 5 tot 10% van de volwassenen getroffen wordt door griep en 20 tot 30% van de kinderen. Dit wordt ook bevestigd door Nederlandse cijfers. Het percentage kan per jaar verschillen en is daarom een gemiddelde over meerdere jaren.

Jaarlijks overlijden 2700 mensen aan de gevolgen van griep

Hoewel de gemiddelden per seizoen enorm kunnen verschillen, gaan onderzoekers uit van jaarlijks gemiddeld 1400 tot 2700 sterfgevallen door de griep. Deze conclusie is getrokken op basis van onderzoek over de jaren 1999-2009. (van Asten, et al. 2012) (Wijngaard, et al. 2012). Uit recent onderzoek blijkt dat deze aantallen nog hoger liggen. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.


Mogelijke gevolgen van griep


Longontsteking of hartproblemen
Bij de meeste mensen veroorzaakt het griepvirus alleen een infectie van de luchtwegen. Zij zijn meestal binnen 1 tot 3 weken volledig genezen van deze infectie. Bij sommige mensen verloopt griep ernstiger en kunnen complicaties ontstaan. De meest voorkomende complicatie is een longontsteking. Andere ernstige complicaties zijn een hartinfarct of hartfalen.

Een ziekte (bijvoorbeeld diabetes) kan erger worden
Als u al een chronische ziekte heeft, kunnen de klachten van deze ziekte tijdelijk verergeren als gevolg van de griep. Dit geldt onder andere voor mensen met diabetes en voor mensen met longaandoeningen, hartaandoeningen of nieraandoeningen. Mensen met astma kunnen tijdens de griep bijvoorbeeld meer of ernstigere astma-aanvallen krijgen.

Gezondheid kan minder goed blijven
Als de griep bij u ernstig verloopt of als er complicaties optreden, is het mogelijk dat u niet meer zo gezond wordt als u voor de griep was. Ook is het mogelijk dat de chronische ziekte die u al had, blijvend verslechterd is ten gevolge de griep.


De griepprik beschermt


40% minder kans op griep
De kans om griep te krijgen is 40% kleiner als u een griepprik heeft gehad. Dit is een gemiddeld cijfer. De kans verschilt per seizoen en hangt af van ontwikkelingen per virus binnen het seizoen. Ook de leeftijd en het immuunsysteem van personen die wel en niet gevaccineerd zijn, bepalen mede de effectiviteit van de griepprik.

Toch griep? Vaak minder ernstig ziek
Als u na de griepprik toch griep krijgt, wordt u meestal vaak minder ernstig ziek. Uit onderzoek onder grote groepen mensen blijkt dat de griepprik, als je toch ziek wordt, het risico op ernstige ziekten vermindert. Voor individuen is dit effect nog niet goed vast te stellen. Hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan.
Met de griepprik is de kans groter dat u gezond blijft of als u toch ziek wordt, sneller en beter herstelt. Daarmee helpt de griepprik u zo gezond en actief mogelijk te blijven.

Elk jaar een nieuw griepvaccin
Griepvirussen veranderen regelmatig. Daardoor zijn er heel veel verschillende griepvirussen, die ieder winterseizoen weer anders zijn.
Ieder jaar nieuwe griepprik
De griepprik heeft daarom ieder jaar een andere samenstelling. Deskundigen voorspellen welke virussen zij het komende winterseizoen verwachten. Deeltjes van deze virussen komen in de griepprik. Het vaccin beschermt u alleen voor griep in dat griepseizoen. Soms is het griepvirus anders dan verwacht of overheerst een ander virus. De griepprik werkt dan minder goed, maar beschermt u wel. 


Wanneer mag u geen griepprik krijgen?

- Als u koorts heeft. In dat geval moet u de griepprik pas halen als u geen koorts meer heeft. Bent u alleen verkouden? Dan kunt u de griepprik gewoon halen.
- Als u een stootkuur prednison heeft gekregen kunt u het halen van de griepprik beter uitstellen. Overleg hierover met huisarts.
- Als er voor u binnen 48 uur na de vaccinatie een operatie staat gepland. Overleg met uw behandelend arts over het meest geschikte moment om de griepprik te halen.

Bent u allergisch voor de bestanddelen van de griepprik, zoals kippenei-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine? Meestal kunt u dan gewoon de griepprik krijgen. Tenzij u bekend met een anafylactische reactie. Overleg met uw huisarts of en hoe u het beste ingeënt kunt worden.

Meer informatie kunt u vinden op thuisarts.nl/griep en rivm.nl/griepprik


Nieuws
Opleiding artsen Maastricht University
Opleiding artsen Maastricht University
Geplaatst: 22 oktober 2019
Wij zijn sinds kort gestart met het opleiden van artsen in samenwerking met Maastricht University! Komende maanden zal een co-assistent het laatste deel van zijn opleiding bij ons doen en vanaf maart 2020 start een arts in opleiding tot huisarts in de praktijk.

Lees meer
Griepprik 19 en 21 november
Griepprik 19 en 21 november
Geplaatst: 14 oktober 2019
Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld problemen aan het hart krijgen of een longontsteking. De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert waardoor u niet of minder ziek wordt van het virus.

Lees meer
Physician Assistent in de praktijk
Physician Assistent in de praktijk
Geplaatst: 1 september 2019
Een Physician Assistant is een medisch zorgprofessional ofwel ondersteunend geneeskundige, die op zelfstandige en structurele wijze medische taken overneemt van een medisch specialist, inclusief huisarts. Zij is opgeleid om net als de huisarts spreekuur te doen. In principe werkt zij zelfstandig en bij ingewikkelde zaken doet zij zo nodig beroep op de huisarts.

Lees meer