Zelf doen | Cursussen en groepstrainingen


Om u te ondersteunen in uw gezondheid en welzijn bieden we diverse cursussen aan. Alle cursussen worden gegeven door ervaren professionals. 

De actuele cursussen zijn:Positieve gezondheid inloopgroepen

Positieve Gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken.
Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.

De inloopgroepen gaan over uw dagelijks functioneren, kwaliteit van leven, lichaamsfuncties, meedoen in de samenleving, uw mentaal welbevinden en/of de zingeving in uw leven. Hier kunt u ervaringen delen en krijgt u oefeningen mee naar huis. De inloopgroepen zijn zowel fysiek als online te volgen.

Deze animatie geeft een goed beeld van wat Positieve Gezondheid voor U kan doen!!

Voor meer informatie over de inloopgroepen en aanmelding gaat u naar dsp-zorg.nl/cursussenStoppen met roken

Als u wilt stoppen met roken is het prettig als u er niet alleen voor staat. Maak het uzelf daarom makkelijker en meldt u aan voor een ‘Rookvrij! Ook jij?’ stoppen met roken cursus bij u in de buurt. In een groep kunt u elkaar steunen en heeft u één gemeenschappelijk doel: stoppen met roken! 

In 7 bijeenkomsten van 1,5 uur gaat u in groepsverband stoppen met roken. Na 2 weken voorbereiding stopt u op de derde bijeenkomst gezamenlijk met roken. Vervolgens krijgt u nog een maand begeleiding van onze ervaren trainers om die eerste moeilijke weken goed door te komen.

Als u deelneemt aan een zorgprogramma (bijvoorbeeld voor astma, COPD, DM of CVRM) is deelname kosteloos. U moet zich dan aanmelden voor de cursus via uw huisarts of praktijkondersteuner. Voor alle overige deelnemers zijn de kosten afhankelijk van uw zorgverzekering. 
Kijk hier voor actuele data en locaties.Mindfulness

Wilt u zelfbewuster zijn, beter in uw vel zitten, in het ‘nu’ leven? Dan is deze aandacht training mogelijk iets voor u. 

In deze training leert u hoe u:
¥ beter kunt omgaan met spanning, pijn en negatieve gedachten
¥ oefent om te leven in het hier en nu
¥ de dagelijkse dingen met meer aandacht kunt de doen
¥ depressieve klachten laat afnemen

De training is bedoeld voor volwassenen met angstklachten, burn-out, piekeren, slaapproblemen of depressieve klachten. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog. 
Kijk hier voor meer informatie en actuele data en locaties.Mentaal Fit

Last van vermoeidheid, somber en prikkelbaar? Vaak aan het piekeren en daardoor hoofdpijn of andere lichamelijke klachten? Vindt u het lastig om ‘nee’ te zeggen of om uw eigen grenzen te stellen? Dan is Mentaal Fit misschien wel iets voor u.

In deze training leert u hoe u:
¥ weer positiever en energieker in het leven kunt staan
¥ de negatieve spiraal kunt doorbreken
¥ u zich beter kunt ontspannen, grenzen stellen en negatieve gedachten en gewoonten kunt beïnvloeden 

De training is bedoeld voor volwassenen. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog.
Kijk hier voor meer informatie en actuele data en locaties.COMET

Met COMET (Competitive Memory Training) ga je de strijd aan met je negatieve zelfbeeld. Door de jaren heen ben je je kwaliteiten en positieve eigenschappen uit het oog verloren en is de nadruk op negativiteit komen te liggen. Je gaat onderzoeken wat jouw positieve eigenschappen zijn. Vervolgens leer je je positieve zelfgevoel sterker te maken. Uiteindelijk ontstaat er een reëel beeld van jezelf en heb je weer zicht op je positieve eigenschappen. Met COMET zet je een hele grote stap in de goede richting!

De training is bedoeld voor volwassenen vanaf 18 jaar die willen leren om positiever naar zichzelf te leren kijken en zich minder onzeker willen voelen. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog.
Kijk hier voor meer informatie en actuele data en locaties.Cognitieve therapie

Voelt u zich gespannen en onprettig in de omgang met anderen? Piekert u (te) veel? Zijn er specifieke situaties waardoor u gespannen raakt of ontwijkt u situaties? Of durft u niet goed voor uzelf op te komen? Als u dit in uzelf herkent en het lukt niet goed om daar zelf verandering in aan te brengen dan kan cognitieve therapie u helpen.

Cognitieve therapie is gebaseerd op het feit dat uw gevoelens en uw gedrag gestuurd worden door uw gedachten (cognities). Wanneer u meer invloed heeft op uw gedachten, heeft u dus ook meer invloed op hoe u zich voelt en/of gedraagt. In deze cursus leert u uw gedachten onder woorden te brengen en deze te relativeren en/of te wijzigen. Hierdoor kunnen uw psychische klachten worden verminderd of verholpen.

Deze training is voor mensen die veel piekeren, spanningsklachten of emotionele klachten hebben. U kunt UITSLUITEND deelnemen na verwijzing van uw huisarts, praktijkondersteuner of GZ-psycholoog.
Kijk hier voor meer informatie en actuele data en locaties.Er is ook een speciale cursus voor kinderen: h@ppy in je vel
Als uw kind het sociaal wat lastiger heeft, zich sociaal buitengesloten voelt of gepest wordt, kan dit groepsaanbod uw kind verder helpen. Het groepsaanbod is tevens gericht op kinderen die moeite hebben met contacten aangaan en onderhouden. Of kinderen die juist een te stoere houding aannemen, wat andere kinderen kan afschrikken.


Daarnaast kunt u een zoutworkshop volgen en een supermarktrondleiding krijgen onder leiding van de plaatselijke diëtiste. Hierbij leert u waar u het beste op kan letten als u bewust/gezond met voeding wil omgaan om zo uw risico op hart en vaatziekten te verlagen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij uw praktijkondersteuner.
Kijk hier voor actuele data en locaties.


Nieuws en mededelingen
Start 3de jaars huisarts in opleiding dr. Meike Westra
Start 3de jaars huisarts in opleiding dr. Meike Westra
Geplaatst: 24 juli 2022
Dr. Meike Westra is recent gestart in onze praktijk. Zij doet het laatste jaar van haar opleiding tot huisarts in onze praktijk in samenwerking met Maastricht University. In onderstaande tekst stelt zij zich aan u voor!

Lees meer
De MedGemak app is vernieuwd
De MedGemak app is vernieuwd
Geplaatst: 22 juli 2022
De MedGemak app is vernieuwd! Om de nieuwe app te gebruiken dient u deze te installeren op uw telefoon of tablet.

Lees meer
Vakantieplanning artsen, PA en praktijkondersteuners
Vakantieplanning artsen, PA en praktijkondersteuners
Geplaatst: 15 juli 2022
Tijdens onderstaande weken gaan deze medewerkers genieten van een welverdiende vakantie! De praktijk blijft gewoon geopend. In week 34 is de artsenbezetting krap en we werken komende maanden ook met invalassistentes en een medisch student waardoor een aantal werkzaamheden mogelijk meer tijd kosten dan u van ons gewend bent.

Lees meer