Zorg & Gezondheid | Diabetes


De officiële naam van suikerziekte is diabetes. Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de concentratie van de bloedsuiker (bloedglucose) gestoord is. Bij mensen met diabetes lukt het niet om de bloedsuiker stabiel te houden omdat de lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline of omdat er een tekort is aan insuline. Insuline zorgt er namelijk voor dat glucose in het bloed wordt opgenomen in de lichaamscellen.


Wilt u meer informatie over diabetes?

Heeft u diabetes type 2? Dan heeft u goede begeleiding en behandeling nodig. Uw DOH-huisarts kan u hierbij helpen met het Zorgprogramma diabetes. 


Zorgprogramma diabetes

U komt bij de praktijkondersteuner voor uw diabetescontroles. Waar we voorheen veel volgens vaste protocollen en controle schema’s werkte, zijn we in de loop van de jaren  deze zorg op een andere manier gaan aanbieden. We maken de zorg meer persoonsgericht waarbij u een meer actieve rol aanneemt door, samen met uw praktijkondersteuner, te beslissen wat voor u op dit moment de mogelijkheden zijn in de aanpak van uw gezondheid.


Met uw praktijkondersteuner maak u afspraken over welke zorg u belangrijk vindt, wat u er zelf aan wilt doen, welke doelen u wilt realiseren en welke begeleiding u hierbij nodig heeft. Deze persoonlijke afspraken kunt u terug vinden in uw dossier op mijngezondheid.net.

Leefstijlprogramma’s

Gezond leven verkleint het risico op diabetes type 2 met de helft. Ook als u diabetes type 2 heeft kan een gezondere leefstijl de afhankelijkheid van medicijnen behoorlijk verminderen of er zelfs voor zorgen dat u geen medicijnen meer nodig bent. Om u te begeleiden in het aannemen van een gezonde leefstijl bieden we een aantal leefstijlprogramma’s aan:

CooL

CooL staat voor Coaching op Leefstijl; dit is een erkend leefstijl programma gericht op duurzame gedragsverandering en meetbare verbetering in de leefstijl. Het programma duurt 2 jaar, verdeeld in een intensief basisprogramma en een minder intensief onderhoudsprogramma. Beide programma’s bestaan uit 8 groepstrainingen en 4 persoonlijke gesprekken. Tijdens de groepstrainingen worden verschillende leefstijlthema’s op een praktische manier behandelt. U gaat altijd naar huis met persoonlijke actiepunten. Tijdens de persoonlijke gesprekken is ruimte om dieper in te gaan op uw persoonlijke doel en wat bij u goed en minder goed gaat. 

Meer informatie over het CooL programma vindt u hier.

Gezond voor hart en vaten

Gezond voor hart en vaten is een leefstijlprogramma gegeven door een leefstijlcoach. Deelnemers aan dit programma willen werken aan een gezondere leefstijl omdat zij door bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben.

In 4 bijeenkomsten van 1,5uur worden de volgende onderwerpen besproken: 

.         Gezonde voeding

.         Meer bewegen

.         Stress en slapen

.         Een terugkom bijeenkomst

Voor meer informatie klik hier. Aanmelden kan u ook direct via de website doen.

Keer Diabetes2 Om

Keer Diabetes2 Om is een leefstijlbehandeling gericht op (volledige) medicatieafbouw voor mensen met diabetes type 2. Tijdens het programma gaat u met 20 anderen, onder professionele begeleiding van een coach, verpleegkundige en diëtist, aan de slag met uw leefstijlverbetering en het afbouwen van medicatie. Het programma bestaat uit een intensief deel van 6 maanden, gevolgd door een inspiratietraject van 18 maanden.
U kunt dit programma zowel fysiek als online volgen.

Meer informatie over het programma Keer Diabetes2 Om vindt u hier

Zoutworkshop

Uit onderzoek blijkt dat van al het zout wat we binnen krijgen maar liefst 70% in onze voedingsproducten zit 'verstopt' en dus 'maar' 30% uit het zoutpotje komt. In het kader van gezond leven adviseert de medische wereld vaak matig zoutgebruik; tijdens deze groepsbijeenkomst krijgt u de gelegenheid om uw kennis hierover uit te breiden. De bijeenkomst wordt aangeboden dicht bij u in de buurt, door een diëtist.

Meer informatie vindt u hier.

Rookvrij! Ook jij?


Roken heeft een slechte invloed op uw gezondheid. Voor iedereen die rookt is het daarom erg belangrijk om te stoppen. Als u wilt stoppen met roken is het prettig als u er niet alleen voor staat. Maak het uzelf daarom makkelijker en meldt u aan voor een 'Rookvrij! Ook jij?' stoppen met roken cursus bij u in de buurt. In een groep kunt u elkaar steunen en heeft u namelijk één gemeenschappelijk doel: stoppen met roken! Meer informatie vindt u hier.

Thuismeten van bloedsuiker, bloeddruk en hartslag

Het kan zijn dat u minder vaak bij de praktijkondersteuner in de praktijk zult komen en dat u thuis uw bloedglucose, bloeddruk en hartslag gaat meten. Meer informatie hierover vindt u hier.

Bloedglucose Bloeddruk en hartslag

Consulten

Met uw praktijkondersteuner maakt u persoonlijke afspraken over de begeleiding die u van de huisartsenpraktijk wilt ontvangen. Naast fysieke consulten kunt u hierbij ook denken aan consulten via de chat, beeldbellen of telefonisch.

Als standaard zit er in het zorgprogramma de jaarlijkse controle van uw bloed en urine door het laboratorium én het voetonderzoek door de praktijkondersteuner. Een keer per drie jaar worden uw ogen d.m.v. een fundusfoto gecontroleerd.

Kosten

Deelname aan het zorgprogramma diabetes valt onder de basiszorg. Nadat de diagnose diabetes is gesteld, worden alle consulten van huisarts en praktijkverpleegkundige vergoed. Ook deelname aan de leefstijlprogramma’s, hulp door een diëtist en oogonderzoek (‘fundus’) worden vergoed. 

Aan een aantal onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:

·   Medicatie: eigen risico

·   Labonderzoek: eigen risico

·   Oogarts: eigen risico

·   Podotherapeut en pedicure: worden vergoed afhankelijk van de toestand van de voeten (Simms classificatie). Als er schade is aan de zenuwen en bloedvaten van de voeten wordt het vaak vergoed

·   Fysiotherapie: afhankelijk van uw aanvullende verzekeringen. Raadpleeg uw polis.


Extra informatie over Diabetes

Folder Medische voetzorg bij Diabetes Mellitus

Diabetes interactief educatie programma

Diabetes en meedoen aan Ramadam

Diabetes in een andere taal (Turks, Berber, Arab-Maroc)

Zelfhulpnetwerk
Extra informatie

Download hier de folder over de samenwerking tussen uw huisarts en het ziekenhuis
Het doel van de ontwikkeling van zorgprogramma's is het verlenen van persoonlijke zorg aan mensen met een chronische aandoening

Het uitgangspunt is dat u centraal staat en dat er in overleg met u een zo optimaal mogelijk individueel zorgplan afgesproken wordt. Vanuit de huisartsenpraktijk vervult de praktijkondersteuner de rol van coördinator.

In onderstaande algemene patientenfolder staat uitgelegd wat het inhoudt om in een zorgprogramma terecht te komen. Hoe gaat u om met een chronische aandoening? Wat kunt u zelf doen en wat mag u verwachten van uw huisarts en andere zorgverleners? Lees het allemaal in deze folder.
Nieuws en mededelingen
Griepprik en pneumokokkenprik
Griepprik en pneumokokkenprik
Geplaatst: 5 september 2023
Het najaar komt eraan, dat betekent dat het weer bijna tijd is voor de jaarlijkse griep en pneumokokken vaccinatie. Zoals voorgaande jaren zullen we weer op de praktijk vaccineren en om wachtrijen te voorkomen kan men online een afspraak inplannen via vaccinatieplanner.nl. Krijgt u altijd een griepprik of komt u dit jaar in aanmerking voor de pneumokokkenprik? Lees dit artikel dan goed door.

Lees meer
Start 1ste jaars huisarts in opleiding dr. Nadjimah Mohseni
Start 1ste jaars huisarts in opleiding dr. Nadjimah Mohseni
Geplaatst: 1 september 2023
Dr. Nadjimah Mohseni is recent gestart in onze praktijk. Zij doet het eerste jaar van haar opleiding tot huisarts in onze praktijk in samenwerking met Maastricht University. In onderstaande tekst stelt zij zich aan u voor!

Lees meer
Nieuwe data najaar Workshops Positieve gezondheid
Nieuwe data najaar Workshops Positieve gezondheid
Geplaatst: 28 augustus 2023
Wil jij ook de volgende stap zetten naar het vergroten van jouw welzijn? In samenwerking met het CMD, de LEV-groep en oefentherapeute Ester ter Riele gaan wij aankomend najaar weer aan de slag met de workshops Positieve Gezondheid. Er zijn 6 thema's en voor elk thema is een aparte workshop. De deelnemer kiest zelf welke workshop past en wil gaan volgen. De workshop vindt plaats op donderdagavond van 19.00 tot ongeveer 20.30 in het Dommelhuis in Son.

Lees meer