Zorg & Gezondheid | Psychische klachten


Psychische problemen hebben te maken met uw gevoelens of gedachten; u voelt zich bijvoorbeeld somber, verlaten, angstig, gespannen of boos. Soms gaan deze gevoelens gepaard met lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, slecht slapen, moeheid en hoofdpijn. Zulke gevoelens zijn normale reacties op nare gebeurtenissen en gaan meestal vanzelf over.  Echter wanneer deze gevoelens blijven terugkeren of ernstiger worden, kan het zijn dat u tijdelijk hulp nodig heeft. 

Ook kinderen en jongeren kunnen stress ervaren, boos, verdrietig of angstig zijn. Er kan dan vanuit het kind, de jongere en/of de ouder behoefte zijn aan ondersteuning of advies. Ook kunnen er sociale en/of gedragsproblemen zijn ontstaan rondom de levensfase, gezinssituatie of identiteitsontwikkeling. Vanuit het kind, de jongere en/of de ouder kan hierdoor behoefte zijn aan ondersteuning of advies.

Zorgprogramma psychische klachten

Uw huisarts kan in één of meerdere gesprekken met u een inschatting maken van de ernst van uw klachten. Meestal zal de huisarts u vragen om hiervoor een vragenlijst in te vullen.

Indien nodig verwijst uw huisarts u door naar een praktijkondersteuner GGZ (geestelijke gezondheidszorg volwassenen of jeugd) in het gezondheidscentrum. Dit is een gespecialiseerde medewerker in psychische problemen die eventueel in samenwerking met de (kinder)psycholoog u kan ondersteunen bij het aanpakken van uw klachten. De huisarts kan u ook verwijzen naar het wijkteam als u bijvoorbeeld problemen ervaart op het gebied van zorg, opvoeden, wonen en ontmoeten.

In ons centrum bieden wij vele vormen van hulp aan voor psychische klachten, waaronder individuele begeleiding, groepstherapie en internetbehandelingen. De praktijkondersteuner en uw huisarts kunnen u hierover informeren. Deze zorg organiseren wij in een zorgprogramma, de inhoud van het zorgprogramma wordt afgestemd op uw klachten.

De kosten van dit zorgprogramma worden vergoed door uw verzekeraar. Dit betekent voor u dat u voor deze psychische zorg niet uw eigen risico hoeft aan te spreken.

Behandelteam

De eerste persoon in het behandelteam bent u zelf en waar gewenst uw partner of een andere naaste. U heeft zelf een actieve rol; u denkt en beslist mee over de begeleiding en behandeling. 

Daarnaast zijn de huisarts, de praktijkondersteuner en diverse andere zorgverleners betrokken in het behandelteam. Zij informeren en adviseren u over de mogelijkheden voor begeleiding en behandeling. U kiest samen wat daarbij belangrijk is en, wat u zelf wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft. 

Steeds meer ervaring wordt opgedaan met online behandelmodules bij psychische klachten of stoornissen. Online behandeling van depressie is effectief gebleken. De praktijkondersteuner zal u hierover informeren.

Daarnaast kan ook een cursus of training onderdeel zijn van uw behandelplan. U kunt snel aan de slag met uw klachten in groepsverband. En ook voor mensen die alweer enigszins hersteld zijn, is een cursus of training goed om klachten in de toekomst te voorkomen.

Welke zorgverleners werken met u samen in het zorgprogramma?

  • Huisarts: stelt vermoeden van aard en ernst van uw klachten vast. 
  • Praktijkondersteuner GGZ (volwassenen of jeugd): is uw centrale aanspreekpunt. Hij/zij coördineert het zorgprogramma, draagt bij aan de diagnosestelling, zorgt voor coaching en houdt de controleafspraken met u. Hij/zij helpt u bij het formuleren van uw individuele zorgplan. 
  • Assistente: ondersteunt de huisarts en praktijkondersteuner , bijvoorbeeld het aanmaken van een online account voor behandelmodules via de computer. Ook heeft zij een belangrijke administratieve taak.
  • Psycholoog: behandelen als klachten lang duren of ernstig zijn.
  • (kinder) Psychiater: ondersteunen de zorgverleners bij specifieke behandelvragen bijvoorbeeld bij het voorschrijven van medicatie.
  • Apotheek: levert en bewaakt waar nodig uw medicatie.
  • Fysiotherapeut: helpt bij lichamelijke klachten, en begeleidt in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. 
  • Overige hulpverleners bv. bedrijfsarts, wijkteams, etc.

Kosten

Deelname aan het zorgprogramma psychische klachten valt onder de basiszorg. Nadat het vermoeden van psychische klachten is vastgesteld, worden alle consulten van huisarts en de praktijkondersteuner GGZ vergoed. Ook de benodigde overige zorg door bijvoorbeeld de psycholoog worden vergoed. 

Aan een aantal onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:

  • Medicatie: eigen risico.
  • Fysiotherapie: afhankelijk van uw aanvullende verzekeringen. Raadpleeg uw polis.

Download hier de folder omgaan met psychische klachten. Hierin staat beschreven wat uw huisarts voor u kan betekenen,  en wat u zelf allemaal kunt doen.



Het doel van de ontwikkeling van zorgprogramma's is het verlenen van persoonlijke zorg aan mensen met een chronische aandoening

Het uitgangspunt is dat u centraal staat en dat er in overleg met u een zo optimaal mogelijk individueel zorgplan afgesproken wordt. Vanuit de huisartsenpraktijk vervult de praktijkondersteuner de rol van coördinator.

In onderstaande algemene patientenfolder staat uitgelegd wat het inhoudt om in een zorgprogramma terecht te komen. Hoe gaat u om met een chronische aandoening? Wat kunt u zelf doen en wat mag u verwachten van uw huisarts en andere zorgverleners? Lees het allemaal in deze folder.




Nieuws en mededelingen
Griepprik en pneumokokkenprik
Griepprik en pneumokokkenprik
Geplaatst: 5 september 2023
Het najaar komt eraan, dat betekent dat het weer bijna tijd is voor de jaarlijkse griep en pneumokokken vaccinatie. Zoals voorgaande jaren zullen we weer op de praktijk vaccineren en om wachtrijen te voorkomen kan men online een afspraak inplannen via vaccinatieplanner.nl. Krijgt u altijd een griepprik of komt u dit jaar in aanmerking voor de pneumokokkenprik? Lees dit artikel dan goed door.

Lees meer
Start 1ste jaars huisarts in opleiding dr. Nadjimah Mohseni
Start 1ste jaars huisarts in opleiding dr. Nadjimah Mohseni
Geplaatst: 1 september 2023
Dr. Nadjimah Mohseni is recent gestart in onze praktijk. Zij doet het eerste jaar van haar opleiding tot huisarts in onze praktijk in samenwerking met Maastricht University. In onderstaande tekst stelt zij zich aan u voor!

Lees meer
Nieuwe data najaar Workshops Positieve gezondheid
Nieuwe data najaar Workshops Positieve gezondheid
Geplaatst: 28 augustus 2023
Wil jij ook de volgende stap zetten naar het vergroten van jouw welzijn? In samenwerking met het CMD, de LEV-groep en oefentherapeute Ester ter Riele gaan wij aankomend najaar weer aan de slag met de workshops Positieve Gezondheid. Er zijn 6 thema's en voor elk thema is een aparte workshop. De deelnemer kiest zelf welke workshop past en wil gaan volgen. De workshop vindt plaats op donderdagavond van 19.00 tot ongeveer 20.30 in het Dommelhuis in Son.

Lees meer